• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Zomeronderhoud

Zomeronderhoud

De zomer is voor de tuinbezitter vooral de tijd om te genieten. De grote snoeibeurt, het planten en de opruimingswerkzaamheden zijn voor het voor- en najaar. Toch blijft er bijna elke dag wel wat te doen. Deze tips zetten de belangrijkste onderhoudsklussen op een rijtje.

Planten
Met containerplanten kunt u ook midden in de zomer kale plekken opvullen. Geef direct na het planten rijkelijk water en blijf de vochtigheid van de grond goed in de gaten houden. De hele zomer door vindt u bij uw tuincentrum nog een flinke keus aan éénjarige zomerbloeier’s.

Bemesten
Een aantal gewassen heeft gedurende de zomermaanden behoefte aan bijvoeding. Bij uw tuincentrum vindt u hiervoor speciale meststoffen.

Gazon
Voor een gezonde, groene grasmat dient u tijdens de zomer twee keer een speciale, stikstofrijke gazonmest toe.

Rozen
Regelmatig bijmesten met een speciale rozenmest voorkomt geel blad en zorgt voor een rijke bloei.

Potten en bakken
Regelmatig een dosis vloeibare plantenvoeding door het gietwater mengen, bevordert de bloei.

Coniferen
Gedurende de zomermaanden twee keer bemesten met speciale coniferenmest om bruin worden tegen te gaan.

Heide
Een kalirijke meststof helpt de heideplanten om weerstand op te bouwen voor het winterseizoen. Ook rododendrons zijn hierbij gebaat.

Gewasbescherming
Ongedierte en schimmelziekten zijn de grote vijanden in de zomermaanden. Goede voeding en voldoende water verhogen de natuurlijke weerstand van uw planten. Vaak is spuiten echter onvermijdelijk
Preventief behandelen is beter dan wachten op de eerste symptomen. Lees ook onze tip over gewasbescherming of vraag uw tuinadviseur om raad.

Snoeien
Heesters die voor de langste dag (21 juni) bloeien, moeten na de bloei worden gesnoeid. Voor het overige kunt u tijdens de zomermaanden overal in uw tuin wat lichte vormsnoei toepassen.

Vijvers
Let erop dat uw vijverwater tijdens de warme maanden voldoende zuurstof bevat. Laat het oppervlak voor de helft bedekken door zuurstofplanten als waterpest, hoornblad of water- hyacint, dan krijgen algen minder kans.
In het voorjaar is het normaal als de vijver een tijdje troebel wordt. In de zomer wijzen algen en troebel water op een verstoring van het biologisch evenwicht en kunt u beter uw tuinadviseur om raad vragen.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over zomeronderhoud wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.