• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Over Tuincentrum Borghuis

Borghuis tuin & interieur is een écht familiebedrijf, al sinds 1978. Wij willen mensen inspireren en toegankelijke mogelijkheden bieden om van hun huis en tuin een groene, mooie en plezierige leefomgeving te maken. Dit doen wij door onze passie voor natuur, voor bloemen en planten, voor huis, tuin en dier over te brengen op onze klanten. Wij zorgen ieder seizoen weer voor een nieuwe belevenis! 

Een kijkje achter de schermen in een terug- en vooruitblik met de familie Borghuis:
 

Liefde voor het buitenleven in het bloed

Clemens Borghuis is opgegroeid tussen de koeien, varkens en kippen op het erf dat nu uitgegroeid is tot tuincentrum Borghuis. Hij volgde een opleiding aan het AOC in Zenderen en was daarna werkzaam bij Kwekerij Kuipers in de Lutte. Na het afronden van zijn opleiding begon hij, naast zijn baan bij Kuipers, samen met Gerdy met het kweken van perkplanten en groenten op een stuk weiland naast het boerenbedrijf van zijn ouders.

Al snel was dat stukje weiland uitgegroeid tot een oppervlakte met kassen van 2000m2. Op 30 april 1978 openden Clemens en Gerdy officieel de deuren van hun kwekerij 'Kwekerij Clemens Borghuis'. De planten en groenten verkochten ze direct aan klanten, maar ze gingen ook met de éénjarige zomerbloeiers naar de veiling in Eelde en Aalsmeer.

Naast de verkoop van planten en groenten kwam er ook vraag naar potjes voor de planten, potgrond en dingetjes om het thuis gezellig te maken. Zo kwam er naast de kwekerij een ‘winkel van Sinkel’ waar ze kamerplanten, snijbloemen en potterie verkochten. Dat combineerden Clemens en Gerdy toen al met een stukje beleving: zo stonden er een volière met bijzondere vogeltjes en een enorme gatenplant en passiebloem die in alle uitbundigheid mochten groeien.

Gezamenlijk ondernemen

In 1982 richtte ook Gerdy zich volledig op de kwekerij en de kunst van het bloembinden en beëindigde ze haar carrière als lerares handenarbeid en opvoedkunde in Denekamp.  Al die tijd had ze dat nog kunnen combineren met de kwekerij, maar de kwekerij werd steeds groter en er werd inmiddels met een klein hecht team gewerkt aan de uitbouw van de kwekerij en winkel.

Jong geleerd is...

In 1983 en 1984 werden hun twee kinderen Josine en Vincent geboren. Zij groeiden praktisch op in de kwekerij. De kwekerij was voor de kinderen een groot speelterrein en al gauw hielpen ook zij met het verspenen van de stekjes, het rooien van chrysantenwortels, water geven en het inpakken van de balsemienen.

Van kwekerij naar tuincentrum

Het was hard werken overdag, maar vooral ook in de avonden en weekenden om de leveringen voor de veiling en handel op tijd klaar te hebben. De opbrengsten waren af en toe zuur vanwege het spel van vraag en aanbod op de veiling. Daarom hebben Clemens en Gerdy in 1992 de keuze gemaakt om volledig verder te gaan als tuincentrum. De kweekruimte maakte plaats voor meer winkeloppervlakte met onder andere een koffiehoek genaamd ‘t Koffieheukske’, kinderspeelhoek en kantoor- en toiletruimten. Tuincentrum Borghuis was een feit! De richting naar een tuincentrum met in de basis een royaal en goed groen assortiment en daarnaast ruimte voor andere artikelgroepen en (meer) beleving was ingezet. Een kerstshow en een koffiehoek mét kinderspeelhoek waren toen die tijd echt nog een bijzonderheid. Tegenwoordig zijn deze niet meer weg te denken uit een tuincentrum van dit formaat.

In 1998 startten ze de bloem- en groenworkshops in de ouderlijke boerderij op erve Borghuis. Vele van onze klanten hebben hier de basisbeginselen van het bloemschikken mogen leren. In 2020 zijn we hier helaas mee gestopt als gevolg van de Corona-pandemie.

Grote verbouwing

In 1998 is er de hoge entree aan het tuincentrum gebouwd met daar omheen een grote parkeerplaats. De winkeloppervlakte werd uitgebreid met een nieuw tuinrestaurant met speelhoek, toiletten en buitenterras en een klantenservice en nieuwe bloembinderij. In 2002 werd de verbouwing afgerond door het vernieuwen van het oudste, laagste gedeelte van het tuincentrum dat vroeger de kwekerij was. Met deze verbouwing heeft het tuincentrum een oppervlakte van 20.000 m2 gekregen.

 

Groei en bloei

De plaats Hengelo groeide en de trend om meer aandacht aan je tuin én huis te besteden zette in. Clemens en Gerdy speelden hierop in en het tuincentrum groeide en bloeide mee. In 2008 volgde een grootse metamorfose om de winkelbeleving te vergroten en de klanten beter te kunnen bedienen. In twee fasen is het hart van het bedrijf plat gegaan en weer opnieuw opgebouwd en compleet gerestyled.

Overname tweede generatie

Na al meerdere jaren werkzaam te zijn geweest binnen tuincentrum Borghuis traden Vincent en Josine in 2012 officieel toe tot de directie van tuincentrum Borghuis. Met een enthousiast team van meer dan 100 mensen blijft tuincentrum Borghuis floreren.

Uitbreiding tuinrestaurant 't Borghuis en parkeerplaats

Om de winkel- en werkomgeving te optimaliseren is in 2013 en opnieuw in 2018 het restaurant uitgebreid en voorzien van een professionele keuken. Zo kunnen klanten hun bezoek aan het tuincentrum compleet maken met een geniet-momentje in het tuinrestaurant en kunnen de kinderen zich uitleven in de indoor speeltuin.

Met al die groei is het niet gek dat het op de parkeerplaats in de weekenden dringen was om een plekje te bemachtigen. In 2020 is daarom grond aangekocht en in 2021 is de parkeerplaats fors uitgebreid. Het bereiken van het tuincentrum, het parkeren en het winkelen kan zo optimaal plaatsvinden.

Uitbreiding winkelruimte en magazijn

In 2022 en 2023 is het tuincentrum verder uitgebreid met 3.000 m² winkelruimte en 1.500 m² magazijn. Bovendien hebben de afdelingen in het bestaande gedeelte van het tuincentrum een herinrichting ondergaan en is de winkelroute aangepast. Door de nieuwe winkelruimte is er plek om de seizoensgebonden producten afwisselend in een aparte ruimte te plaatsen. Het betekent dat het vaste assortiment niet langer verplaatst hoeft te worden voor kerstartikelen en tuinmeubelen.

Op het dak van de nieuwbouw liggen 1.200 zonnepanelen, waarmee het tuincentrum zelfvoorzienend is. Het magazijn bevindt zich nu ‘in het hart van het bedrijf’. Hierdoor kunnen de goederen die aangeleverd worden, efficiënter verspreid worden in het tuincentrum.

Met de totale nieuwbouw hopen we onze klanten een optimale én unieke, nieuwe winkelervaring te bieden!

Eerst zaaien, dan oogsten!

Wij hopen een mooi product te kunnen bieden waar onze klanten tijdens hun bezoek aan ons, en later thuis, van kunnen genieten. Dat is waar wij voldoening en plezier uit halen: als onze klanten genieten, genieten wij ook! We willen ook voor ons team van werknemers een fijne werkplek zijn en een prettige winkel- en werkomgeving bieden. Wanneer zij in hun kracht staan, doen wij dat ook en kunnen we met plezier blijven ondernemen, nu en in de toekomst!

Werken bij Borghuis tuin & interieur?

Wil jij onderdeel zijn van ons bedrijf? Wil jij ons tuincentrum helpen groeien en zelf blijven bloeien? Bekijk onze vacatures online.