Groen, groener, groenst!
Tuincentrum Borghuis heeft als één van de eerste tuincentra in Nederland een Groen Klimaatplein. In deze blog presenteren wij jullie met trots ons Groene Klimaatplein, welke je vindt op onze afdeling tuinplanten. Op dit centrale punt kun je praktische informatie vinden over hoe je klimaatvriendelijk kunt tuinieren. Ook krijg je in deze blog enkele tips van Marco, onze klimaatspecialist, voor het vergroenen van je tuin.
Je vindt op ons Groene Klimaatplein informatie over de volgende vier onderwerpen:
- Groene daken;
- Water in je tuin (voorbeelden van hoe je water in je tuin kunt opslaan én weg kunt laten lopen);
- Tegel eruit! Wat erin? (voorbeelden van plantencombinaties en grond die je hiervoor kunt inzetten in jouw tuin);
- De levende tuin (meer bijen, vogels en vlinders in je tuin met voorbeelden van planten, voedsel en behuizing)
Bij Tuincentrum Borghuis werken enkele klimaatspecialisten: zij zijn hier speciaal voor opgeleid en beantwoorden al je vragen, kunnen je advies op maat geven en helpen je aan de juiste producten uit ons tuincentrum die voor jouw tuin of balkon geschikt zijn om je tuin te vergroenen. Denk aan diverse soorten regentonnen, inheemse beplanting of een vijver als waterbuffer.
Klimaatverandering
De afgelopen jaren zijn er meer periodes van droogte en hevige regenbuien. Het klimaat verandert snel en dat merken we allemaal. Om deze water- en hittestress te voorkomen kan jouw tuin dé plek zijn om biodiversiteit te bevorderen. Wij helpen je graag om hier vorm aan te geven op een duurzame én groene manier!
‘’Mensen zijn er vaak niet van bewust dat kleine aanpassingen in een tuin al het verschil kunnen maken. Iedere tegel die wordt vervangen door een plant, iedere vierkante meter dak die vergroent, is een kleine stap naar een klimaat waarin wij kunnen (over)leven. Alle kleine beetjes helpen, en wij helpen je daar graag bij!’’, vertelt Marco enthousiast.
'Een Veluwe erbij!'
Tuinbranche Nederland heeft als doelstelling om over 5 jaar in de Nederlandse tuinen ‘een Veluwe erbij’ te hebben gerealiseerd. ‘Een Veluwe erbij!’ Hoe zit dat precies?
- Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft een oppervlakte van 5500 hectare (55 km²).
- Nederlandse tuinen beslaan nu een oppervlakte van 10 x Park de Hoge Veluwe (550 km²).
- Er zijn 5,5 miljoen tuinen in Nederland.
- Als iedere tuin 10 m² extra vergroent, betekent dit: 5,5 miljoen x 10 m² = 55 km². Dus: één Veluwe erbij!
‘’Het heeft mij ervan bewust gemaakt dat als iedereen iets kleins zou doen aan de tuin, dat dit in de toekomst enorm zal helpen. Zo kun je met redelijk eenvoudige en kleine aanpassingen al vergroenen: bijv. (regen)water opslaan in je eigen tuin of een aantal tegels vervangen door groen/planten.’’, aldus Marco.
Hoe kun jij helpen om te ‘vergroenen’?
- Beplanting
Kies voor de juiste (inheemse) beplanting. Inheemse beplanting is van nature aangepast aan het Nederlandse klimaat en gedijt hier dus goed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ooievaarsbekjes, kattenkruid, stokroos, dropplant of salvia. De bijen en vlinders zijn er ook nog eens dol op!
- Water opvangen
Wist je dat planten regenwater veel fijner vinden dan leidingwater? Regenwater bevat namelijk minder kalk en mineralen en ook is de temperatuur fijner voor je planten. Je kunt een regenton plaatsen om het regenwater op te vangen en daarmee in droge periodes je planten water te geven. Zo help je ook het milieu een handje, want dit water hoeft niet naar de rioolwaterzuivering.
- Grond
Kies de juiste grond voor je beplanting. We adviseren je graag welke grond je nodig hebt. Zo biedt Tuincentrum Borghuis een ruim assortiment aan tuinturf, tuinaarde en (biologische) meststoffen.
- Vogels, bijen en vlinders in je tuin
Vogels zorgen voor levendigheid in je tuin. Ze komen er om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen. Verschillende soorten beplanting vinden ze prettig. Veel insecten zijn nuttig, ze zorgen voor de bloemen en planten in je tuin en zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Tijd om ze een handje te helpen! Er zijn veel manieren om je tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders, bijen en vogels. Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt jouw tuin een levende tuin!
- Maak een vlindervoederplek: Zet nectarplanten in je tuin en zorg voor een variatie in bloeitijden. Voorbeelden van vlinderlokkende planten zijn de zonnehoed, wilg, wilde tijm en de vlinderstruik.
- Plaats een vogeldrinkschaal: Een schaal met water is goed voor de vogels om te drinken en te badderen. Het voordeel: deze past in iedere tuin en op ieder balkon!
- Hang een insectenhotel op: Hang je insectenhotel op een droge plek in je tuin.
- Denk aan nestkastjes: Met een nestkastje in de tuin zorg je voor een veilige broedplaats voor vogels. Hang het vogelhuisje beschut op tegen zon, regen en wind.
- Dakbedekking
Het aanleggen van sedum dakbedekking is eenvoudig en biedt direct groen resultaat. Een sedumdak is een dak dat begroeid is met vetplantjes. De plantjes zijn makkelijk in onderhoud en kunnen zelfs het regenachtige klimaat van Nederland aan. En juist dit groen is zo hard nodig om regenwater geleidelijk in de grond te kunnen laten zakken. Zonder groen komt al het regenwater direct in het riool terecht. Daarnaast weert sedum dakbedekking warmte, wat een verkoelende werking heeft, ideaal met het warme weer! Daarnaast vangt deze vorm van dakbedekking het regenwater op en laat water langzaam afvoeren. Tuincentrum Borghuis heeft kant-en-klare cassettes die je zelf op het dak kunt plaatsen. Ze zijn zowel geschikt voor schuine als platte daken.
Groene subsidie in jouw gemeente?
Afhankelijk van de beschikbare subsidies in jouw gemeente of waterschap kun je een offerte aanvragen voor een groen dak en/of subsidie(s) voor groene daken, geveltuinen of watertonnen. Meer weten over subsidies voor een groenere tuin? Ga naar https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl/groenesubsidiewijzer/
Ben jij net zo enthousiast? Wil jij ook graag meewerken aan een beter klimaat, maar weet je nog niet precies hoe je dit kunt doen? Kom dan gerust langs voor inspiratie en informatie rondom ons Groene Klimaatplein. We helpen en adviseren je hierbij graag! Meer lezen over het Groene Klimaatplein? Ga naar https://groenklimaatplein.nl/