• Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Geplaatst: 04-07-2022 | Hilde

Wat te doen in de tuin en op het balkon voordat je op vakantie gaat.

Als je op vakantie gaat, wil je bij thuiskomst natuurlijk niet verwelkomd worden door een bruin gazon, zieltogende planten of een oerwoud van onkruid. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin 'vakantieproof' is. Hiermee voorkom je dat je na een tijd van lekker luieren volop aan de bak moet om tuin of balkon op te frissen.
 

Wil jij je tuin ook 'vakantieproof' maken? Bekijk onze tips:

 1. Verwijder tot vlak vóór vertrek elk sprietje onkruid dat je ziet.

 2. Knip vlak vóór vertrek alle (bijna) uitgebloeide bloemen van dahlia’s, potgeraniums en rozen weg.

 3. Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten als geranium, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) iets terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en eventueel ook weer bloemen) gaan vormen.

 4. Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, iets terug om te voorkomen dat ze al hun energie stoppen in het vormen van zaad.

 5. Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel door zon en wind uitdrogen. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber.

 6. Laat potten met het oog op storm en rukwinden niet op tuintafeltjes staan, maar zet ze op de grond, liefst op een plek in halfschaduw met een waterschaaltje eronder zodat ze minder snel uitdrogen. Steek eventueel plastic flesjes waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder) dop in de potgrond en vul ze met water. Ook makkelijk: installeer een automatisch bewateringssysteem of sluit een besproeiingscomputer aan. Superhandig!

 7. Bind hoge (klim)planten goed op, zodat de takken en stelen ervan niet afbreken bij een onweersbui of storm.

 8. Maai het gazon nog een keer. Doe dit niet te kort en laat het maaisel liggen, zodat de grond onder het gras vocht beter vasthoudt. Je kunt verdroging van het gras ook makkelijk voorkomen, in de blog Besproeien doe je zo! lees je er alles over. 

 9. Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen. Doe dit nadat je de planten eerst flink water hebt gegeven. De laag beschermt tegen uitdroging en houdt onkruid tegen. Bovendien zal deze langzaam verteren en weer goede voedingsstoffen opleveren.

 10. Geef de tuin, potten, kuipen en hangmanden vlak vóór vertrek nog eens flink water als het dan al een paar dagen droog is geweest.

 11. Installeer een automatisch watergeefsysteem voor bloembakbesproeiing of vraag een goede buur af en toe water te geven. Zet alle pot- en kuipplanten bij elkaar en de gieters en/of de sproeier alvast klaar, om zijn of haar klus te vergemakkelijken.

Geniet van een hele fijne zomervakantie!