• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

5x tips | Zo krijg je de eekhoorn in je tuin

 

Lijkt het jou ook zo leuk om een pluizig rood staartje tussen de struiken in je tuin te zien? Een schattige en nieuwsgierige eekhoorn druk op zoek naar voedsel? Maar hoe krijg je ze in je tuin? Maak je tuin aantrekkelijk met speciale eekhoorn producten, zoals een voederhuisje en voer voor eekhoorns. Wij geven 5 tips zodat jij ook van dit prachtige diertje in je eigen tuin kunt genieten.

» 1. Omgeving van de eekhoorn

Vaak kom je eekhoorns tegen in bosrijke gebieden, hier is genoeg voedsel te vinden en ruimte om een voedselvoorraad aan te maken. In de wat meer bewoonde gebieden is het voor de eekhoorn moeilijker om zich te vestigen en je komt ze dan ook minder gauw tegen.

Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin. De grootste kans om de eekhoorn tegen te komen is in de vroege ochtend en namiddag, want dan zijn ze actief. Wist je dat de eekhoorn geen winterslaap kent? 

 

» 2. Wat eten eekhoorns? 

De eekhoorn is een knaagdier en ze zoeken voedsel in de bomen en op de grond. In de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen. Ook maken ze voedselvoorraden aan en verstoppen voer op allerlei plekken om de wintermaanden door te komen. Eekhoorns eten voornamelijk boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. De eekhoorn komt zelfs voor in bebouwd gebied als er maar voldoende voedsel beschikbaar is. 

Om de eekhoorn naar je tuin te lokken is het dus belangrijk om voedsel in je tuin te hebben. Dat kan met voedselrijke planten en bomen, maar ook met voer wat speciaal bedoeld is voor eekhoorns. Wist je bijvoorbeeld dat er pindakaas is voor eekhoorns en een uitgebalanceerde voedermix? 

Eekhoornvoer | €3,59

Pindakaas eekhoorns | €2,99

 

» 3. Een rustige voederplek

Als je in je tuin op een rustige plek wat voer neerlegt of een voederhuisje plaatst, dan hebben eekhoorns een veilige omgeving om bij het voer te komen en te kunnen eten. De eekhoorn eet namelijk vaak ter plekke het voedsel op of zoekt direct een plek om de voorraad te verstoppen. Dat is tevens een heel leuk moment om naar de eekhoorn te kijken, die laat zich dan namelijk makkelijk zien. In speciale huisjes worden eekhoorns ook uitgedaagd om het voedsel te bemachtigen. Er zijn bijvoorbeeld voederhuizen waar de eekhoorn zelf de deksel moet optillen. Ook zijn er voederhuizen met plaats voor twee soorten voedsel, dan heeft de eekhoorn zelfs keuze! 

• Voederhuis eekhoorn | €9,99

• Voederhuis eekhoorn dubbel | €23,95

• Pindakaas voederhuis eekhoorn | €10,95

 

» 4. Water om te drinken

Eekhoorns hebben graag ook water in de buurt om te kunnen drinken. Zet een bakje met water neer in je tuin, het liefst dicht bij een boom. Dan kunnen ze ook zo weer snel de veiligheid opzoeken. 

 

» 5. Plek om te nestelen

Eekhoorns maken nesten hoog in de boom, minstens 5 meter boven de grond. De nesten zijn bolvormig, gemaakt van materialen uit de natuur. Soms gebruiken eekhoorns ook boomholtes, oude nesten van vogels of grote nestkasten. Eekhoorns hebben een hoofdnest, maar vaak ook enkele reservenesten. Tijdens de draagtijd maakt het vrouwtje een steviger nest, waar de jongen geboren kunnen worden. Het mannetje is in deze periode niet meer welkom in het nest. Na drie maanden moeten de kleine eekhoorns zelfstandig op pad en worden ze verjaagd uit het territorium.

Buiten voedzaam eten is dus ook een fijne nestplaats een reden voor een eekhoorn om je tuin te bezoeken. Daar zijn speciale nestkasten voor te krijgen. Als je de eekhoorn een warm welkom wilt geven, dan kan je de nestkast ook alvast vullen met zachte materialen zoals gras, mos of wol. 

 

Producten voor de eekhoorn 

Kom langs bij ons tuincentrum en maak van je tuin een fijne omgeving voor de eekhoorns. Wie weet zie jij straks ook zo'n pluizig rood staartje tussen de struiken in je tuin!