• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Blog: zo groen als gras

Geplaatst: 13-3-2023 | Anouk

Zo groen als gras! Maak je gazon klaar voor het nieuwe seizoen

Na de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt van de grasmat. Heb je nog geen gazon, dan is het nu de ideale tijd om een lentefris grasveldje in te zaaien. Geen zin om te wachten op een mooi groen gazon? Dan zijn graszoden perfect voor jou. Dit zijn kant-en-klare rollen gras die je alleen maar hoeft uit te rollen. Ideaal!

Met een paar simpele stappen steelt jouw gras weer snel weer de show:

1. Verticuteren

Verticuteren is een moeilijk woord voor het 'verluchtigen van de grond.' Door te verticuteren verwijder je de mos- en viltlaag van het gazon en stimuleer je de wortelgroei van het gras. Voor een klein grasveld kun je dit met een riek of verticuteerhark doen, maar voor grotere gazons is een verticuteermachine een uitkomst. Een verticuteermachine heeft scherpe messen die door het gazon snijden. Verticuteer het gazon baan voor baan, in rechte lijnen. Doe dit zowel in de lengte als in de breedte van het gazon. Verticuteer bij aanzienlijke mosvorming ook nog een keer overdwars.

2. Maaien

  • Vanaf de start van de lente kun je het gazon weer gaan maaien, want gras begint weer te groeien bij temperaturen vanaf 6° Celsius. Zorg dat de messen van de grasmaaier schoon en scherp zijn, want botte messen werken schimmelziektes in de hand.
  • Maai niet bij nat weer of wanneer het gras bevroren is. Tot medio mei (IJsheiligen) kan het immers altijd nog gaan vriezen.
  • Stel de maaimachine nu nog hoog af (circa 4 cm).
  • Verwijder het maaisel en breng het in een dunne laag aan als mulchlaag tussen de borderplanten of verwerk het maaisel door de composthoop. Gebruik zowel in de border als in de composthoop geen dikke laag grasmaaisel om een natte, rottende massa te voorkomen.

3. Kalk strooien

Om mosgroei te voorkomen  moet je één keer per jaar kalk strooien op je gazon. Bovendien zorgt kalk ervoor dat meststoffen beter opgenomen worden. Handig, want de volgende stap voor een mooi, groen gazon is namelijk bemesten. Strooi de kalk na de vorstperiode. Wacht na het kalken 2 tot 4 weken voordat je je gazon gaat bemesten. 

4. Bemesten

Verzorg het gras met speciale, langwerkende gazonmest. Doe dit vlak voor een aangekondigde regenbui, zodat de mest sneller wordt opgenomen en zijn werk gaat doen. Volg de instructies op de verpakking en verspreid de mestkorrels gelijkmatig over het gazon. Bij een groot gazon kun je dat het best met een doseerwagentje of meststrooier doen. In ons tuincentrum vind je ook handige strooidozen waarmee je de gazonmest gelijkmatig over de grasmat verspreidt.

5. Inzaaien

Kale plekken in het bestaande gazon kun je nu inzaaien, maar het is ook een prima tijd om een geheel nieuw grasveld(je) in te zaaien. Wij hebben keuze uit verschillende soorten graszadenmengsels, speelgazon en sportgazon; geschikt voor intensief gebruik (voetbalpartijtjes of andere sporten), schaduwgazon voor schaduwrijke plekken in de tuin of siergazon puur voor de sier.

Wanneer je gaat inzaaien, kun je dit het beste doen op een windstille dag. Zorg ervoor dat je eerst het onkruid verwijdert en dat je de grond egaliseert wanneer dit nodig is. 

Meng het zaad met scherp zand zodat het minder snel wegwaait. Door het zaad te mengen met scherp zand kun je het ook beter doseren. Zaai altijd in twee richtingen, zodat de oppervlakte optimaal wordt ingezaaid.

Hark het graszaad lichtjes in en druk het goed aan door er planken op te leggen en daaroverheen te lopen. Of door telkens met je voeten naast elkaar er even goed op te gaan staan.

Houd het ingezaaide deel vochtig totdat het graszaad ontkiemt na zo'n zeven tot tien dagen. Vaak volstaan het vocht van de vroege ochtenddauw en een enkel lentebuitje al. De combinatie van lentezon en een malse regenbui zorgt al snel voor een ware metamorfose.

6. Afsteken en/of omlijsten

Voor het perfecte plaatje steek je de randen van het gazon af met een schep of een speciale kantsteker. Wil je voorgoed van dat klusje af zijn? Plaats dan een metalen of kunststof kantopsluiting rond het gazon om het netjes op zijn plek en letterlijk in vorm te houden.