• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00

Blog: Hoera voor de hortensia!

Zin in een zomertuin vol bloemen en vrolijkheid? Dan zit je goed met hortensia's. Deze plant is namelijk niet voor niets één van de populairste tuinplanten van dit moment. Een klassieker die je in veel tuinen terug ziet komen. 

De hortensia (Hydrangea) is er in vele soorten en maten, met verschillende blad- en bloemvormen en bloemen in allerlei kleuren. Er zijn Hydrangea's die prima in een pot op het terras of balkon kunnen én fraaie exemplaren die je een plekje in je woonkamer kunt geven. Wist je dat er ontelbaar veel soorten hortensia's zijn? Dit zijn de 5 meest populaire hortensia’s van dit moment:

1. Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Al jarenlang een van de meest favoriete tuinhortensia's, met grote, bolvormige, witte bloemen. Deze kunnen soms zo groot en zwaar worden dat ze bijna op de grond gaan hangen, maar dat is te verhelpen door ze in maart iets minder ver terug te snoeien (tot op maximaal 30-40 centimeter boven de grond). Dan krijgen ze dikkere, steviger stelen en iets minder grote bloemen. Ook kun je er in het vroege voorjaar een rastervormige plantensteun bijplaatsen om de bloemenzee mooi overeind te houden. Deze hortensia kan zo'n 120 tot 140 centimeter hoog worden.

Tegenwoordig zijn ook de hortensia 'Strong Annabelle', die stevigere stelen heeft en dus minder doorhangt, en de roze bloeiende 'Pink Annabelle' verkrijgbaar. Deze twee worden maximaal 1 meter hoog. Je kunt ze dus ook in een grote pot of kuip planten.

2. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

De boerenhortensia is er met schermbloemen en met bolvormige bloemen. Van nature bloeien boerenhortensia’s wit, roze en blauw, maar tegenwoordig vind je ze ook met rode, paarse en zelfs tweekleurige bloemen. Heel bijzonder is de hortensia 'Magical', waarvan de bloemen in de loop van de maanden verkleuren. Deze hortensia kun je zowel binnen als buiten zetten.

Hortensia’s die van nature blauw zijn hebben na verloop van tijd de neiging om te gaan verkleuren. Met speciale meststof kun je deze in aanleg blauwe soorten weer hun oorspronkelijke kleur teruggeven. Wil je meer informatie over de verkleuring van hortensia's? Onze medewerkers kunnen je er alles over vertellen.

3. De pluimhortensia (Hydrangea pniculata)

De pluimhortensia is een imponerende struik die meer dan drie meter hoog kan worden en grote witte pluimvormige bloemen krijgt. Door hem te snoeien kun je hem kleiner houden. Populair is de pluimhortensia 'Limelight', die witgroene bloemen krijgt en stevige stengels heeft, die ervoor zorgen dat de takken met bloemen trots rechtop blijven staan. Er zijn ook klein blijvende pluimhortensia's die prima in een pot kunnen..

4. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

De klimhortensia is een sterke, zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien zonder hem telkens te hoeven opbinden. Hij kan meer dan vijf meter hoog worden en bloeit van juni tot en met juli met witte bloemschermen. Deze hortensia doet het overal, in de zon en (half)schaduw. Op een schaduwrijke plek zal hij alleen wat minder uitbundig bloeien.

5. De kamerhortensia

Op onze kamerplantenafdeling vind je ook een groot assortiment kamerhortensia's, met witte, roze, blauwe, paarse of groene bloemen. Zorg dat de potgrond vochtig blijft en geef om de week een beetje plantenvoeding. Gaan de bloemen hangen? Geef de kamerhortensia dan een dompelbadje. Vanaf half mei, na IJsheiligen, kun je de plant met pot en al ook een plekje op je terras of balkon geven.

Standplaats en verzorging

Alle hortensia's houden van een beetje schaduw en zijn flinke slurpers. De Latijnse naam zegt het al: 'hydrangea' betekent letterlijk 'watervat'. Dus verwen ze regelmatig met een plens water. Dan kunnen ze eindeloos lang bloeien en kun je er vele jaren plezier van hebben, want de meeste zijn winterhard. In je interieur zet je de kamerhortensia op een lichte plek, maar ook niet in de volle zon.