• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Blog: sierlijke siergrassen

Geplaatst: 2-8-2022 | Hilde

Zwierige siergrassen voor je tuin of balkon

Siergrassen zijn een aanwinst voor elk balkon en elke tuin, hoe groot of klein ook. Ze zorgen voor een dynamisch plantbeeld, doordat ze wuiven en ruisen in de wind. In de herfst lichten hun stelen, pluimen en aren in het strijklicht op en in de winter zijn ze prachtig met een laagje dauw of rijp erop. Ze zijn er in tal van soorten en maten, groot en klein, groen, grijs, goudgeel, gestreept of purperrood.

Populaire siergrassen

Lampenpoetsersgras (Pennisetum); hiervan zijn tal van soorten, maar ze krijgen allemaal van die vrolijke ragebollen. Plant dit gras op een zonnige plek en bescherm het in de winter tegen vorst.

Blauw schapengras (Festuca glauca); klein, maar fijn en dus ook zeer geschikt voor in een pot of geveltuin. Het gras vormt een stevige pol sprieten van zo’n veertig centimeter hoog die ook in de winter grijsblauw blijven. Wil graag een zonnige plek, maar verdraagt ook wel wat schaduw.

Pampasgras (Cortaderia selloana); Wil je een in het oogspringende siergras in je tuin? Dan is dit welbekende gras met zijn dikke witte pluimen iets voor jou! Dit is een van de hoogst beschikbare grassen; Pampasgras kan wel 200 cm hoog worden.

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’); krijgt zestig tot tachtig centimeter hoge bloedrode stelen. Heeft het liefst een zonnige plek, maar halfschaduw kan ook. Bescherm tegen strenge vorst.

Tip

Snoei de siergrassen pas in het voorjaar (maart) terug om in de winter van hun silhouet, beweging en geritsel te kunnen genieten. Tegelijkertijd bieden ze dan in de koude maanden beschutting aan kleine dieren en insecten.