• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Het moestuinseizoen gaat weer van start!

Het voorjaar hangt in de lucht, het moestuinseizoen is gestart en onze groene vingers jeuken! We genieten weer van zachte, gezonde buitenlucht en gaan aan de slag met zaden, planten en bloemen. Vergeet vooral de eetbare gewassen niet! Wie nu plant en zaait, smikkelt en smult straks van een rijke, gezonde en lekkere oogst. Er is overal wel plek te vinden of te maken voor verse groenten, kruiden en fruit. Ook in de siertuin en op het balkon.

Dat je de moestuin eerst moet omspitten is gelukkig een achterhaald idee. Hiermee verstoor je alleen maar het bodemleven waar wormen en tal van micro-organismen hard aan het werk zijn. Dat is alvast een intensieve klus die we kunnen afstrepen. Onkruid wieden staat daarentegen altijd op de 'to-do-lijst', zeker nu het nog makkelijk is onkruid te herkennen en te bestrijden voordat het de boel overneemt en zich uitzaait.

10 tips voor een vliegende start van het moestuinseizoen

1. Groenten, kruiden en fruit kun je echt overal planten, niet alleen in de moestuin! Bijvoorbeeld in een verticale tuinbak, kweekbakken op poten, vierkante-meterbakken en zelfs in hangmanden waarin je bijvoorbeeld trostomaatjes en aardbeien vrolijk naar beneden laat bungelen. Mits ze voldoende zon krijgen natuurlijk. Munt kun je zelfs beter in een pot planten dan in de volle grond. Munt is namelijk een enorme woekeraar. Sla, radijsjes, peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm en eetbare bloemen, zoals die van komkommerkruid (Borage) en Oost-Indische kers zijn ook uitstekend om te groeien in potten en bakken. Wist je trouwens dat je die leuke ronde lila bloemhoofdjes van de bieslook ook kunt eten? Wil je een keer iets anders? Denk dan eens aan prachtige groenten en kruiden zoals de indrukwekkende artisjok, regenboogsnijbiet, rode melde, bronskleurige venkel en wintergroene palmkool (Cavolo nero).

2. Zorg er altijd voor dat er gaten in de bodem van de kweekpot of -bak zitten en gebruik bijvoorbeeld een plantaardige moestuinmix.

3. Maart en april zijn goede maanden om struiken en bomen te planten. Je hebt een ruime keuze uit bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen. Daar pluk je letterlijk de vruchten van en je geniet in het prille voorjaar ook nog eens van de bloesem van een amandel- of kersenboom.

4. Je kunt nu al veel gewassen ter plekke, gewoon buiten in de grond, zaaien, zoals: dille, dragon, meiraap, knolselderij, komkommerkruid, prei, raapstelen, selderij, snijbiet, spinazie, spruitjes, (lente)ui, (veld)sla en wortels. Datzelfde geldt voor eetbare bloemen zoals goudsbloemen (Calendula). Zet er meteen labels met de naam van de gewassen en bloemen bij.

5. Zaai liever niet te veel in een keer, maar om de week of om de twee weken een beetje. Zo spreid je de oogst en hoef je ook niet te veel te verspenen (te dicht op elkaar groeiende zaailingen verwijderen).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

6. In de vensterbank en kas kun je groenten en kruiden voorzaaien, zoals aubergine, basilicum, courgette, komkommer, paprika, peper en tomaat. Maar ook nuttige bloemen zoals Afrikaantjes die aaltjes en nare insecten op afstand houden.

7. Ook wat plantgoed voor de moestuin betreft, heb je vanaf maart steeds meer keuze. Kijk in ons tuincentrum naar verschillende soorten sla, aardbeien, bieslook, broccoli, rozemarijn, citroenmelisse, peterselie, sjalot, tijm, erwten... Aardappels en aardperen kunnen nu ook de grond in.

8. Houd slakken op afstand met koperringen, cloches, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split.

9. Het kan tot IJsheiligen (halverwege mei) nog gaan vriezen. Bescherm jonge gewassen en zaailingen in de volle grond tegen nachtvorst met cloches, vliesdoek, stro of een plastic tunnel(tje).

10. Geef je zaailingen en jonge plantjes regelmatig water als het droog blijft. Is de grond waarin ze groeien nog niet voorzien van compost, omgeschoffelde groenbemesters of een fijne mulchlaag? Kijk dan naar organische mest- en voedingsstoffen in ons tuincentrum om alle 'moes' een kickstart te geven.

In ons tuincentrum vind je een ruim assortiment aan alles wat jij nodig hebt voor jouw moestuin! Je vindt bij ons meer dan 800 verschillende bloembollen en zaden: van groentezaden tot kruidenzaden. Daarnaast vind je bij ons diverse biologische zaden voor in je moestuin. Niets is leuker dan genieten van groenten en kruiden uit je eigen moestuin!