Mega-mooi groen monster

   

 

Met deze botanische beauty haal je niet alleen de tropen in huis, maar ook een levende luchtreiniger die makkelijk in de omgang is. Mooi groen monster, anyone?

Mega-mooi

Indrukwekkende naam, luchtige uitstraling, groots groen, het is geen wonder dat Monstera een enorme hit op Instagram is. Het fotogenieke zit niet alleen in het formaat – dat gaat van tafelformaat tot welcome-to-the-jungle – maar ook in de hoogst originele opbouw. Monstera heeft stengels, soms een mosstok, dan weer een stam, meestal indrukwekkende luchtwortels, het blijft altijd weer spannend. Meest fascinerende is nog dat de jonge bladeren hartvormig zijn en pas later, met een beetje levenservaring, die karakteristieke insnijdingen krijgen.

Monstera, en wel hierom!

  • Het is een makkelijke woonplant: hangen, klimmen, wat je maar wilt.   
  • Door zijn formaat is Monstera perfect als decoratieve roomdivider.
  • Het is een levende luchtzuiveringsinstallatie, voor wie naast privacy ook frisse lucht kan gebruiken.
  • Het is een van weinige planten met eigen hashtags, zoals #monsterarmy, #aroidaddicts en #monsteramonday.

Verzorgingstips

  • Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar geen volle zon. 
  • De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° of meer.
  • Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben. Bruine vlekken in het blad, is een teken van te lang een te natte kluit te hebben gehad. 
  • Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding is voldoende. 

Zo style je 'm

Omdat er qua blad al een heleboel gebeurt bij Monstera, mag de basis eenvoudig zijn: strak wit, strak zwart, strak terracotta als dat meer je ding is. Heel hip is een mobiele Monstera, met dank aan wieltjes onder de pot. Makkelijk om 'm met je mee te nemen naar je favoriete flexplex of hem naar een nieuwe instawaardige locatie te duwen.

Slim monster

Monstera is echt anders dan andere planten: als een zaadje ontkiemt, groeit het naar de kant die het donkerst is. Waarom? Omdat daar de grootste boomstam staat. Als Monstera eenmaal een lekkere stam heeft gevonden, kan hij daarlangs omhoog klimmen en goed licht vangen. Zou hij genoegen nemen met het licht dat op de grond valt, dan had de plant geen schijn van kans. Zo zelfredzaam als hij in de natuur is, zo aarzelend is hij binnen: de plant groeit het best als je hem een beetje sturing geeft (mosstok, klimtouw) in de richting waar je hem wilt hebben.

Stoere klimmer

Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk vooral lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen hier tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog, laten hun gigabladeren bloeien en zorgen zo voor wat extra schaduw. In China is Monstera een symbool van een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen en bij Feng Shui (een soort Oosterse acupunctuur voor je huis) wordt Monstera ingezet als geluksbrenger of als aanjager van grote dromen.