Buxusmot bestrijden zonder vergif

Onlangs hebben we een blog geschreven over de natuurlijke bestrijding van de processierups. In de blog 'natuurlijke processierups verdrijver' is te lezen dat pimpel- en koolmezen eikenprocessierupsen eten. Maar mezen zijn ook dol op de buxusmot/rups die vaak bestreden wordt met vergif. Nu hebben wij op verschillende websites gelezen dat er een grote mezensterfte is en de vergiftigde rupsen zouden hiervan de doodsoorzaak kunnen zijn. Dus als in jouw tuin of in de buurt de buxusmotten in de buxussen worden bestreden met vergif is de kans groot dat de pimpel- en koolmezen het niet overleven! Gelukkig kun je de buxusmot ook zonder vergif bestrijden. Namelijk met een buxusmotval en aaltjes tegen de buxusrups.

Buxusmotten bestrijden zonder vergif

Buxusmotval

De buxusmot legt tweemaal per jaar eitjes in de buxus. De jonge rupsen eten aan de bladeren waardoor buxussen een bruine uitstraling krijgen. Met de buxusmotval worden mannetjes gevangen, waardoor vrouwtjes geen eitjes kunnen leggen. Doordat er een lokstof in de val wordt geplaatst komen de mannetjes op de geur af waarna ze, afhankelijk van het soort buxusmotval, op een lijmplaat blijven kleven of in een val terecht komen. Een natuurlijke bestrijding zonder het gebruik van gif! 

Aaltjes tegen de buxusrups

Geen buxusmotten meer in de val? Er kunnen toch nog buxusmotrupsen in je buxus zitten, omdat de rupsen kunnen overwinteren. In dat geval kun je bij ons aaltjes bestellen tegen de rupsen van de buxusmot. In ons tuincentrum informeren wij je graag over de werking en helpen je met het bestellen van de aaltjes.

Cyclus buxusmot

Ons aanbod

In ons tuincentrum bieden we drie verschillende soorten buxusmotvallen aan:

Wist je dat we nog meer biologische bestrijdingsmiddelen hebben voor verschillende plagen? Kom langs bij Tuincentrum Borghuis voor deskundig advies over de natuurlijke bestrijding van de buxusmot of andere plagen.

Alternatieven buxus

Wil je nou helemaal geen buxusmot in je tuin? Dan zijn er genoeg alternatieven voor de buxushaag bij ons te vinden. Zo is de Portugese laurier een plant die het hele jaar groen is en als haag kan dienen. Daarnaast is een Taxus uitermate geschikt voor een een heg die ook het hele jaar groen blijft. Bekijk in ons tuincentrum het volledige assortiment planten voor een alternatief van de buxus. Wij helpen je graag met het kiezen van een plant die het hele jaar groen blijft.