IJsheiligen: we kunnen de bloemetjes weer buiten zetten!

Dag IJsheiligen! Je kunt je plantjes buiten zetten, want IJsheiligen is voorbij en het mooie lenteweer komt eraan! Komend weekend stijgt de temperatuur zelfs tot boven de 20 graden. Na IJsheiligen (11 t/m 14 mei) is de kans op nachtvorst namelijk heel klein. Daarom is het nu de perfecte tijd om je tuin, -potten en bloembakken te vullen met zomerbloeiers. Heb jij je vensterbank vol staan met gekweekte plantjes, groenten en kruiden? Deze kunnen vanaf nu de volle grond in. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben ;-). 

Kuip- en potplanten naar buiten

Als je mediterrane planten hebt dan heb je deze waarschijnlijk laten overwinteren in je schuur, garage of een onverwarmde kamer. Ook deze planten mogen weer naar buiten. Denk hierbij aan de citrus- en sinaasappelboompjes, en exotische palmen, mediterrane struiken, klimplanten of kleine bomen, zoals de olijf, oleander, laurier, bougainville en mannentrouw (Plumbago), en exotische (bol)gewassen, zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus)?

Wat doe je in je tuin na IJsheiligen?

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting voorlopig nog goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek niet te groot is.

  1. Haal je planten op een bewolkte, regenachtige dag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
  2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
  3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
  4. Staat de plant al jaren in dezelfde kuip of pot? Verpot deze dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen.
  5. Geef de planten het komende seizoen regelmatig water en speciale, vloeibare voeding.

Zaailingen naar buiten

Heb je ook de vensterbank volstaan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden als peterselie, basilicum en tijm of groenten als tomaat en paprika? Om ze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag steeds wat langer buiten staan. Zet ze eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Haal ze daarna weer naar binnen – laat ze in ieder geval nog niet ’s nachts buiten staan – en zet ze de volgende dag weer wat langer buiten. Doe dat een dag of drie en zet ze dan in een grotere pot of plant ze in de volle grond.

Ook je kamerplanten naar buiten

Zet je kamerplanten op een regenachtige en relatief warme (18+ graden Celsius) dag eens een paar uur buiten. Ze frissen er enorm van op, letterlijk en figuurlijk. Kijk meteen of ze niet ook in een grotere pot moeten. 

Lege potten of bakken? Opvullen maar!

Mocht je nog lege potten of bakken hebben, opvullen maar! Bij Tuincentrum Borghuis is volop keuze en je fleurt je terras of balkon er in een handomdraai mee op! Heerlijk genieten van het alsmaar groener en kleurrijker worden van je tuin, terras of balkon. Enjoy!