Smullen van je eigen groente en fruit!

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen begint! Of je nu een aparte moestuin, een vierkante-meterbak of een kruidentuin hebt of die wilt beginnen, je kunt nu al heel veel zaaien en planten, zodat je straks geniet van je eigen verse, gezonde en smakelijke oogst. Wij geven je tips om het optimale uit je moestuin te halen en hebben ook een handig boodschappenlijstje voor je toegevoegd. 

 

 

Moestuin tip #1: Plek

Kies een zo zonnige mogelijke plek voor je moes- en kruidentuin of vierkante-meterbak. Planten hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Bladgroentes hebben met zes uur zon genoeg, alle andere groentes hebben met acht uur zon genoeg. Tomaten en andere zon-minnende groentes hebben liever nog wat meer dan acht uur zon. 

Daarnaast is een plek met bescherming tegen de wind niet overbodig. Ook moet de plek het overtollig water kwijt kunnen. Een plek waar water langdurig blijft staan na een hevige regenbui is niet geschikt. Als je de moestuin zich in het zicht van de keuken bevindt zul je sneller even de moestuin in gaan voor benodigdheden. Hierdoor zul jij je moestuin niet snel vergeten om te verzorgen. Om gemakkelijk in de moestuin te werken is het ook belangrijk om grote paden in of rondom de moestuin te plaatsen. Planten zullen groeien en kunnen na een tijdje over de paden heen hangen. 

Moestuin tip #2: Grond

Maak de grond klaar om te zaaien en te planten. Verwijder afgestorven planten en onkruid, schoffel en spit de grond eventueel om. Verspreid er gecomposteerd tuinafval, gecomposteerde houtsnippers of mest over. Indien je over een bak beschikt is het belangrijk om royaal met compost te strooien. Na regen zal de compost namelijk nog gaan zakken. Vervolgens maak je de grond mooi vlak en leg je er eventueel een raster op. Met een raster wordt het gemakkelijker om je moestuin te onderhouden.

Moestuin tip #3: Potten en bakken

Een moestuin hoeft niet altijd een groot oppervlak te hebben in volle grond of grote moestuinbakken. Je kunt ook potten en bakken gebruiken, zeker voor het kweken van je eigen kruiden en kleine groente- en fruitsoorten, zoals aardbeien en dwergfruitboompjes. Ideaal als je weinig ruimte ter beschikking hebt maar wel wilt genieten van zelf gekweekte groenten en kruiden. Zorg dat de potten en bakken goed schoon zijn en een gat in de bodem hebben zodat overtollig regenwater weg kan lopen. 

Moestuin tip #4: Zaaien 

Als de winter ten einde loopt en de vorst uit de grond is kan er weer worden gezaaid. Het zaaien of planten begint meestal in maart of april maar verschilt per soort. Zo kun je bepaalde soorten ook nog in augustus of september zaaien. Hieronder is een kalender te zien wanneer je het best kunt zaaien en kunt oogsten. Kijk altijd voor de zekerheid naar de exacte aanplantmaanden op de etiketten.

Moestuin tip #5: Labels plaatsen

Met een grote tuin of veel soorten planten is het niet gek als je vergeten bent wat je hebt gezaaid of geplant. Het is daarom slim om een plantenlabel met de naam van de groente of het kruid dat je gezaaid of geplant hebt erbij te zetten. Je kan plantenlabels kopen bij Tuincentrum Borghuis om er zeker van te zijn dat je geen plantennamen vergeet of door elkaar haalt.

Ben je creatief en wil je zelf plantenlabels maken? Je kan bijvoorbeeld plantenlabels van takjes maken. Neem hierbij takjes van snoeiafval uit je tuin en slijp ze schuin af met een dunschiller. Zorg dat hierbij een vlak ontstaat waar je op kunt schrijven. Met een watervaste stift kun je vervolgens de plantennaam noteren.

Moestuin tip #6: Nachtvorst

Houd voor de zekerheid vliesdoek en cloches bij de hand om de jonge gewassen in de volle grond tegen nachtvorst te beschermen. Hierdoor gaan de planten veilig en vorstvrij alle vorstperioden door. Door het gebruiken van een vliesdoek krijgen de bladeren van planten nog voldoende zuurstof. De planten inpakken met folie is geen goed idee, hierdoor kunnen de planten letterlijk verstikken.

Moestuin tip #7: Gewasbescherming

Slakken zijn nuttige dieren, ze ruimen plantenresten en andere rommel in de tuin op. Maar slakken kunnen veel schade aanrichten aan gewassen in je moestuin. Slakken kun je op afstand houden met koperringen, cloches, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split. Het beste moment om te beginnen met het bestrijden van slakken is in maart. Vanaf maart komen de slakken al te voorschijn en zullen met de toenemende temperaturen zich gaan voortplanten. 

Kom bij ons langs voor je ideale moestuin!

Bij Tuincentrum Borghuis hebben we alles voor de perfecte moestuin. Allerlei soorten bemesting, kleine potten en grote moestuinbakken, een groot assortiment zaden en planten, maar ook de juiste bescherming tegen vorst en slakken. Om je te helpen met producten die je nodig hebt voor een moestuin, hebben we een overzichtelijk boodschappenlijstje samengesteld:

  • Tuinhandschoenen
  • Tuinschepje
  • Moestuingrond
  • Moestuinbak of pot
  • Moestuin zaden
  • Labels
  • Gewasbescherming

Samen met kinderen aan de slag

Samen met je kind bezig in een moestuin? Kinderen leren zelf om groente te kweken en kunnen genieten van eigen oogst uit de moestuin. Een eigen moestuin zorgt ervoor dat kinderen eerder groentes gaan proeven en het vanzelf lekker vinden.

Begin met makkelijke groente in een moestuin om kinderen enthousiast te maken, kinderen zullen zich verbazen over de plantjes die opkomen. Rosanne Woudstra is samen met haar kind aan de slag gegaan met de moestuin van Tuincentrum Borghuis. Klik hier om de blog van Rosanne te lezen waarin ze verteld hoe ze een moestuin heeft gemaakt. 

Kom langs bij ons tuincentrum en laat je inspireren door de vele mogelijkheden voor jouw ideale moestuin. Laat de zomer maar komen en geniet van je eigen verse, gezonde en smakelijke oogst uit eigen tuin!