Giga veel nieuwe buitenplanten

Wij hebben vandaag rechtstreeks van de kwekers in Boskoop* nieuwe vaste planten, heesters en bomen binnen gekregen. De gehele afdeling tuinplanten is ingericht dus het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Al deze planten zijn overigens winterhard dus je kunt nu al aan de slag in je tuin. Laat je hier alvast inspireren!

Heb jij nog planten op je verlanglijstje staan?

Lavendelheide (Andromeda Polifolia Blue Ice)

Deze lavendelheide is een groen blijvend, winterhard struikje dat behoort tot de familie van de heide-achtigen. 
Bloeit: in april-mei verschijnen er roze bloemen
Hoogte: 20-30 cm.
Standplaats: in de zon tot halfschaduw op een vochthoudende grond.
Geschikt voor: bloembak of rotstuin.

Stermagnolia (Magnolia Stellata)

Bloeit: in maart-april verschijnen stervormige, lichtgeurende puur wit of lichtroze bloemen.
Hoogte: bij niet snoeien kan de Stermagnolia vlot 3 meter hoog worden.
Standplaats: Magnolia's worden vaak op een zonnige plaats als eye-catcher geplant op het grasveld of op een goed zichtbare plaats in de border. Geschikt voor grote en kleinere tuinen. De Magnolia is compact, maar dient wel gesnoeid te worden, zodat hij compact blijft.

Kronkelhazelaar (Corylus Avellana Contorta)

De kronkelhazelaar herken je aan de bijzondere kurketrekkertakken die al mooi zijn om te zien.
Bloeit: februari - maart dan bloeien op het kale hout gele slingers vol bloemetjes. Pas daarna komt het zachtgroene iets kroezende blad. 
Hoogte: uiteindelijk 2-3 meter hoog en net zo breed. Hij heeft dus best wat ruimte nodig om uit te kunnen groeien. 
Standplaats: in de zon tot halfschaduw

Toverhazelaar (Hamamelis Pallida)

In het najaar krijgt de Toverhazelaar goudgeel blad om vervolgens in de winter op het kale hout te bloeien met gele tot rode bloemen.
Bloeit: januari - februari met lekker ruikende gele bloemen.
Hoogte: na 10 jaar ongeveer 3 meter. Op den duur zal deze struik veel ruimte innemen, dus denk alvast na over de plek.
Standplaats: in de zon tot halfschaduw.

Sterjasmijn (Trachelospermum Jasminoides)

De Sterjasmijn is een uitbundig bloeiende jasmijn met heerlijk geurende, witte bloemen. In de winter blijft het donkergroene glanzende blad aan de plant zitten. 

Bloeit: mei-september met heerlijk geurende witte bloemen. met lekker ruikende gele bloemen.
Hoogte: 2-6 meter
Standplaats: staat graag op een zonnige en beschutte plaats in de tuin tegen een muur, schutting, klimscherm of pergola. Hij kan ook als bodembedekker gebruikt worden, als hij geen verticale houvast vindt zal deze zich over de grond verspreiden en daar weer nieuwe wortels vormen.

Bloesembomen (Bloemetjes, bijtjes, bloesems!)

Zelden wordt 'Made by Nature' zo boeiend in beeld gebracht als bij een bloesemboom. Je neemt 'm een tikje kaal mee, het is niet anders. Al snel ontstaan er aan die blote takken gelukkig prachtige bloesems zodat je een wolk van wit of roze hebt, met daartussen twijgen en de eerste groene sprietjes. De meeste Bloesembomen bestuiven zichzelf, wat bijen en hommels er overigens niet van weerhoudt om zich er ook mee te bemoeien. Als de bloesems naar beneden zijn gedwarreld, maakt het groen vaart. Voor je het weet zit er een dikke kroon van frisse, vrij spitse bladeren in je plukboom. Met daartussen de eerste vruchten. Die beginnen groen en bescheiden en groeien en rijpen in de zomer tot lekker sappig fruit. Pruim is meestal als eerste te oogsten, gevolgd door perzik en appel. En soms is de volgorde net even anders, ook dát bepaalt de natuur. En dat houdt het spannend.

Appelboom Sierappels, handappels, moesappels, ze beginnen allemaal met een prachtige appelboom (officiële naam: Malus). Die bloeit van half april tot eind mei met mooie witte bloesems, plukken kan in het vroege najaar. Er zijn zo'n 7500 cultivars. Hoezo, keuzestress?

Perzikboom Ontstaan in China, groot geworden in Perzië. Om de vruchten met het zachte schilletje te kunnen laten groeien, heeft deze bloesemboom eerst een beetje vorst nodig en daarna heel veel zon. Dat maakt hem uitermate geschikt voor een gematigd klimaat met zomers 2.0.

Pruimenboom Pruimenbloesem is misschien wel de mooiste van allemaal. De bijbehorende boom is inheems in Centraal-Azië en al eeuwenlang in trek bij mensen. De populairste soorten komen niet voor in wild, maar zijn zo'n 12.000 jaar geleden al gekweekt, rond het erf van je voorouders.

Omdat de perzikbloesem eerder verschijnt dan het blad staat de boom in China symbool voor vitaliteit. Het hout zou bescherming bieden. Niet verkeerd om in je tuin te hebben!

Zó pluk je er de vruchten van

  • • Bloesembomen staan graag in de zon, met op een dag ook wat halfschaduw.
  • • Plant bloesembomen diep, zodat ze stevig staan
  • • Het is fijn als de grond water snel vlot afvoert, de wortels kunnen beter niet lang in het water staan.
  • • Direct na het planten flink water geven, daarna normaal begieten.
  • • Tijdens bloei en groei eens per maand organisch bemesten, daarbuiten volstaat eens per seizoen.
  • • De appel- en perzikboom snoeien in maart, direct na de winter en voor de bloei. De pruimenboom kan het beste in de late zomer worden gesnoeid, na de oogst.
  • • Bloesems en nachtvorst? Dek de boom af met vliesdoek of benevel de bloesems zodat ze tijdelijk bevriezen*, zo is de kans groot dat er later toch fruit kan worden geoogst.

     

Amandelboompje (Prunus Triloba)

Prunus behoort tot de rozenfamilie. De Prunus Triloba is een laag sieramandelboompje. 
Bloeit: april-mei met een overdaad aan dubbele roze bloemetjes
Hoogte: 1.20 - 1.80 meter
Standplaats: in de zon tot halfschaduw.

 

Naast deze mooie soorten krijgen wij natuurlijk nog veel meer binnen dus kom gezellig langs in ons tuincentrum!

 

*Boskoop is een plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan het kanaal de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Boskoop is nationaal en internationaal bekend om zijn boomkwekerijen, waarvan er ongeveer 770 verspreid liggen over een oppervlakte van 1100 hectare, omgeven door vele honderden kilometers waterwegen en sloten ten behoeve van de drainage. 

* Huh, bloesems bevriezen? In het vroege voorjaar is er soms nog nachtvorst. Staat een bloesemboom al in bloei, dan kunnen de kwetsbare bloesems bevriezen en wordt de kans op vruchten een stuk kleiner. Door ze te benevelen kun je dat voorkomen. Als water overgaat van vloeibare naar vaste vorm - ijs dus - komt er warmte vrij. Die warmte wordt stollingswarmte genoemd. Hierdoor daalt de temperatuur nooit verder dan nul graden en bevriezen de bloemknoppen bevriezen dus niet.

Foto credits: mooiwatplantendoen.nl