• Herfst, geniet binnen en buiten van dit kleurrijke seizoen

  Herfst, geniet binnen en buiten van dit kleurrijke seizoen

  Tuintips voor de wintermaanden

  Tuintips voor de wintermaanden

  Sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt: de winter komt er weer aan. Hoewel de kou en de sneeuw zijn charmes hebben, is uw tuin vaak wat minder blij met het bevroren water. Hieronder vindt u een checklist om de tuin winterklaar te maken. Zo kunt u met een gerust hart de winter ingaan en in de lente weer volop genieten van het ontwaken van de natuur.

   

  Checklist voor de wintertuin

  1. Buitenkraan
   Zorg ervoor de tuinslangen zijn leeggelopen en de buitenkranen zijn afgesloten. Vorstschade aan (zinken) gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten.
  2. Vijver winterklaar maken
   Zorg ervoor dat de vijver niet geheel bevriest. Zet een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver. Door zo’n wak kunnen de gassen ontsnappen en kan er zuurstof bij de vissen en andere vijverbewoners komen. Hak nooit een gat in het ijs van de vijver, want door de stress die dit de vissen geeft kunnen ze sterven. Gebruik een waterkoker met kokend water die je op het ijs drukt om er een gat in te smelten. 
  3. Zorg ervoor dat de dakgoten schoon zijn.
  4. Vogels
   Voer de tuinvogels bij, met ongebrande en ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, strooivoer, stukjes appel, speciale vogelpindakaas en vetbollen. Zet ook regelmatig een bakje drinkwater voor ze neer.
  5. Een houten regenton kan kapotvriezen. Leg er een plastic bal in, die voorkomt dat het water geheel bevriest.
  6. Planten beschermen
  • Zet potten op een beschutte plek en verwijder de waterschotels eronder, met uitzondering van die bij vochtminnende planten, zoals hortensia’s en hosta’s. Bescherm de potten en planten tegen vorstschade door er bubbeltjesplastic omheen te wikkelen of ze in een iets grotere plastic pot te zetten. Vul die laatste op met stro, dennengroen of afgevallen bladeren. Let er daarbij wel op dat overtollig water kan weglopen.
    
  • Vorstgevoelige mediterrane en exotische planten laat je het best in de schuur, garage of berging overwinteren. Controleer regelmatig of ze niet uitdrogen en ventileer de winterstalling regelmatig. Zet, als er geen ramen in de stalling aanwezig zijn, de deur van de stalling overdag regelmatig open om ervoor te zorgen dat ze voldoende licht krijgen.
  • Vergeet niet het vliesdoek waarmee je grote kuipplanten, zoals oleanders, tegen vorst beschermt, weer te verwijderen zodra de strengste vorst weer uit de lucht is.
    
  • Stamrozen bescherm je tegen vorst door het gevoelige entpunt (waar de hoofdtakken uit ontspruiten) in te pakken met vliesdoek, stro en/of dennengroen.
    
  • Gebruik de takken van de kerstboom na de feestdagen om vorstgevoelige planten mee in te pakken of als mulchlaag over kwetsbare, laagblijvende tuinplanten.
    
  • Loop niet over bevroren gras, want dat veroorzaakt lelijke plekken in het gazon.
    
  • Schud een dikke laag sneeuw van coniferen om te voorkomen dat de takken onder het gewicht bezwijken.