Zo snoei je de tuin het best!

Om de tuin goed te snoeien heb je goed gereedschap nodig, zoals snoeischaren van Wolf Garten, maar daarnaast zijn er ook belangrijke tips per seizoen die je een heel eind op weg kunnen helpen. In dit artikel spreken we de 4 seizoenen met je door, om doelgericht te werk te gaan.

De lente

In het voorjaar zijn de struiken en kruiden aan de beurt. Hiervoor heb je fijner snijgereedschap nodig, zoals een korte wendbare tuinschaar. De volgende planten kun je snoeien in de lente:

 • Vroege bloeiers zoals Forsythia en Kerria japonica moeten na de bloei worden ingekrompen
 • Snoei de Clematis
 • Vorm de Buxus en Cipreshagen
 • Snoei bessen, bomen en struiken
 • Train de pas geplante liguster en meidoorn struiken
 • Knip de hortensia en verdorde struiken van het vorige jaar
 • Snoei rozen om eventuele dode takken te verwijderen

De zomer

Voor iedere verdorde bloesem die je verwijdert, spruit de plant weer een nieuwe. Daarnaast stimuleert snijden struiken om te blijven groeien en verjongen. Pas op, langzaam groeiende rassen zoals de Japanse Esdoorn, ster magnolia of toverhazelaar hoef je niet te knippen.

De volgende planten kun je snoeien in de zomer:

 • Bladverliezende vroegbloeiende soorten zoals ranonkels of de forthysia kun je na de bloei snoeien, als dat nog niet gebeurd is in mei
 • Snoei rijen van steenvruchten
 • Snoei klimrozen nadat ze hebben gebloeid
 • Oogst kruiden, twijgen en bloesems
 • Snoei de Chinese blauweregen als je dit nog niet in februari/maart hebt gedaan
 • Vorm pas geplante meidoorn en liguster struiken
 • Snoei verwelkte bloesems zoals rododendrons en camelia’s niet, maar trek deze er handmatig uit.

De herfst

De herfst is het geschikte seizoen om hout te snoeien, omdat er minder schimmelsporen in de lucht hangen waardoor het risico op besmetting aanzienlijk minder is. Snoei echter alleen wanneer er geen vorst is! Voor het beste resultaat gebruik je Wolf Garten takkenscharen.

De winter

Er zijn niet veel planten die gesnoeid moeten worden in de winter, maar voor zacht fruit en enkele zomerbloeiende struiken is dit het juiste moment! De volgende planten kun je in de winter snoeien:

 • Bessen zoals frambozen, bramen, kruisbessen en rode bessen kun je van december tot maart snoeien
 • Lage zomerbloeiende struiken zoals lila, hortensia, hibiscus en blauwbaard kun je van februari tot maart snoeien
 • De laatbloeiende clematis kun je van november tot en met december snoeien
 • De blauwe regen, van februari tot maart

Op de website van Wolf Garten vind je alle gereedschappen voor optimaal onderhoud. Veel succes!

Dit artikel wordt aangeboden door Wolf Garten. Zie voor meer informatie www.wolf-garten.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien in de folder: Hortensia's!

Het is lente en nu volop tijd om de bloemetjes eens lekker buiten te zetten. Een hortensia is een betrouwbare en dankbare bloeier. Niet voor niets is deze plant één van de populairste tuinplanten van dit moment. In de meeste tuinen is er wel één te vinden. De verscheidenheid binnen deze groep tuinplanten is enorm. We hebben nu een speciale selectie gemaakt voor je bij de beste kwekers. We hebben o.a. eikenbladhortensia’s, boerenhortensia’s, pluimhortensia’s, klimhortensia’s, de verbeterde hortensia ‘Annabelle’, fluweelhortensia’s en hortensia’s op stam. Kortom: de keuze =reuze!

Lees meer...
Gezien in de folder: top potten!

Maak van je balkon een klein paradijs en start met de wanden en de vloer. Kijk daar eens kritisch na. Met wat schoonmaken en eventueel een pot verf kom je vaak al een heel eind. Transformeer je muur in een gezellige bloemenzee door er diverse potten met bloemen aan te hangen of een grote pot met een klimplant neer te zetten. Een gezellig buitenschilderij geeft ook instant sfeer. Zet er fijne meubeltjes neer, zodat je elk moment van de dag kunt genieten van het buitenleven. Koop een vloerkleed om een saaie of minder mooie vloer aan te kleden. Zet er wat gezellige bloempotten neer en wat windlichten (op zonne energie) en andere gezellige spulletjes. Blijf in een bepaald kleurschema bij de keuze van je materialen, zodat alles straks mooi bij elkaar past.

Lees meer...
Gezien in de folder: klimplantenparade!

Tuinieren in de hoogte is hip. Dus maak je schutting, tuinmuur of wat dan ook groen! De makkelijkste manier om dat te bereiken is door hier een klimplant tegenaan te plaatsen. Geen wand meer over? Je kunt ook een pergola, plantensteun, regenpijp klimrek of boom gebruiken als klimobject. Als je hier een klimplant naast plant, kun je toch genieten van al het prachtigs dat klimplanten te bieden hebben.

Lees meer...
Hemelvaartsdag: hemelse planten

Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag. Op 25 mei ben je dus lekker vrij. Zaai of plant op Hemelvaart eens een prachtige plant met een toepasselijke naam, in de border of in een pot.

Lees meer...