De 8 stappen van Wolf Garten voor optimaal gazon onderhoud

De 8 stappen van Wolf Garten voor optimaal gazon onderhoud

Het onderhouden van het gazon kan veel vragen met zich meebrengen. Wanneer doe je iedere handeling? Vandaag brengen we daar structuur in aan, met het handige stappenplan van Wolf Garten. Met behulp van deze stappen en het uitgebreide assortiment aan gazon onderhoud producten kun je op een georganiseerde manier te werk gaan voor het beste resultaat!

Het stappenplan

Stap 1. Half februari- half mei: graven

Na de winter is het belangrijk om de bovenste laag van het gazon te verwijderen. Lucht en water kunnen dan weer goed doordringen. Zo droogt de bovenste bodemlaag, terwijl de vocht op de onderste laag blijft. Je kunt hiervoor gebruik maken van de multi-star krabber, de multi-star woeler of van de multi-star cultivator voor de zwaardere grond.

Stap 2. Maart-september: verkruimelen

Met de beugelhark of de multi-star hark vergruis je de bovenlaag van de bodem. Met dit gereedschap vergruis je de grove structuur, terwijl je de verharding van de bodem wel kunt behouden. Dit doe je direct na het openscheuren. De fijne aarde die ontstaat biedt de ideale omstandigheden voor het bodemleven. Voor zowel watertoevoer als wortelschieten is losse grond de juiste omgeving.

Stap 3. Half maart-september: zaaien & planten

De lente is het juiste moment voor het inzaaien en planten van jonge zaailingen. De grond moet relatief droog zijn als je hiermee aan de slag gaat. Met de multi-star zaairoller kun je gemakkelijk rijgewassen aanleggen. De zaden worden gelijkmatig verdeeld en moeten alleen nog met aarde worden bedekt. Daarna licht harken en gieten zonder de bodem te verzanden.

Stap 4. Half maart-september: beluchten

Alleen als de aarde los zit, krijgen de planten genoeg lucht, warmte en voedingsstoffen tot aan de wortel. De multi-star dubbelhak en de multi-star beluchter kunnen hierbij fijne hulpmiddelen zijn.

Stap 5. Maart, juni en september: bemesten

Met gazonmest geef je de grond de energie die het nodig heeft om de planten optimaal te verzorgen. Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke producten en verbeteren de bodem door de vorming van humus te bevorderen.

Stap 6. Half maart-oktober: wieden

Door te wieden hebben ongewenste planten geen schijn van kans. Dit doe je door middel van de multi-star hak of de multi-star schoffel voor optimaal resultaat.

Stap 7. September-november: opruimen

Tuinafval zoals takken, bladeren, resten van het wieden en bloemblaadjes zijn de voedingsbodem voor schimmels en onkruid. Daarom is het belangrijk om goed te harken!

Stap 8. Oktober-december: omgraven

Tegen het einde van het jaar is het tijd om de bodems om te graven. Zo verbeter je de levensomstandigheden waar je in de lente ook weer baat bij hebt. Hiervoor maak je gebruik van spades of spitvorken.

Geniet van het gazon!

Deze stappen bieden een leidraad gedurende het hele jaar voor een gezond gazon. Voor meer informatie over het genoemde Wolf Garten gereedschap kun je terecht op de website. Naast gereedschap vind je hier ook graszaden en onderhoud!

Dit artikel wordt aangeboden door Wolf Garten. Zie voor meer informatie www.wolf-garten.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

IJs uit eigen tuin

De bekende en productieve tuinfotograaf en groenauteur Modeste Herwig heeft na haar succesvolle boek ‘Theetuin, zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen’, dat vorig jaar verscheen, opnieuw een inspirerend, lekker boek uitgegeven. In het mooi vormgegeven boek ‘IJs in elk seizoen’ geeft ze veertig recepten die je makkelijk thuis kunt maken, met of zonder ijsmachine, met ingrediënten uit eigen tuin.

Lees meer...
Groen boeket uit eigen tuin

Eerder schreven we op deze site over snijbloemen uit eigen tuin en het maken van een pluktuin of speciaal bloemenbed. Maar een boeket is natuurlijk niet compleet zonder groen blad, frivole siergrassprieten of bessentakken. Pak een schaar en ga je tuin in of kijk eens in ons tuincentrum naar planten, siergrassen en struiken die mooi groen voor in een vaas – en uiteraard ook in de tuin – bieden.

Lees meer...
Vakantietips voor de tuin

De eerste mensen zijn al vertrokken naar het zonnige Zuiden of exotische oorden, voor een heerlijke zomervakantie. Als je na je vakantie weer thuiskomt wil je natuurlijk liever niet een zieltogende tuin aantreffen, met verdroogde planten, een verpieterd gazon of een oerwoud van onkruid. Met deze 10 tuintips voorkom je dat!

Lees meer...
Gazontips voor de zomermaanden

Spelende kinderen, lekker languit zonnen en ravotten met de hond; een mooi, mosvrij gazon is heel wat waard!

Lees meer...