De 8 stappen van Wolf Garten voor optimaal gazon onderhoud

De 8 stappen van Wolf Garten voor optimaal gazon onderhoud

Het onderhouden van het gazon kan veel vragen met zich meebrengen. Wanneer doe je iedere handeling? Vandaag brengen we daar structuur in aan, met het handige stappenplan van Wolf Garten. Met behulp van deze stappen en het uitgebreide assortiment aan gazon onderhoud producten kun je op een georganiseerde manier te werk gaan voor het beste resultaat!

Het stappenplan

Stap 1. Half februari- half mei: graven

Na de winter is het belangrijk om de bovenste laag van het gazon te verwijderen. Lucht en water kunnen dan weer goed doordringen. Zo droogt de bovenste bodemlaag, terwijl de vocht op de onderste laag blijft. Je kunt hiervoor gebruik maken van de multi-star krabber, de multi-star woeler of van de multi-star cultivator voor de zwaardere grond.

Stap 2. Maart-september: verkruimelen

Met de beugelhark of de multi-star hark vergruis je de bovenlaag van de bodem. Met dit gereedschap vergruis je de grove structuur, terwijl je de verharding van de bodem wel kunt behouden. Dit doe je direct na het openscheuren. De fijne aarde die ontstaat biedt de ideale omstandigheden voor het bodemleven. Voor zowel watertoevoer als wortelschieten is losse grond de juiste omgeving.

Stap 3. Half maart-september: zaaien & planten

De lente is het juiste moment voor het inzaaien en planten van jonge zaailingen. De grond moet relatief droog zijn als je hiermee aan de slag gaat. Met de multi-star zaairoller kun je gemakkelijk rijgewassen aanleggen. De zaden worden gelijkmatig verdeeld en moeten alleen nog met aarde worden bedekt. Daarna licht harken en gieten zonder de bodem te verzanden.

Stap 4. Half maart-september: beluchten

Alleen als de aarde los zit, krijgen de planten genoeg lucht, warmte en voedingsstoffen tot aan de wortel. De multi-star dubbelhak en de multi-star beluchter kunnen hierbij fijne hulpmiddelen zijn.

Stap 5. Maart, juni en september: bemesten

Met gazonmest geef je de grond de energie die het nodig heeft om de planten optimaal te verzorgen. Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke producten en verbeteren de bodem door de vorming van humus te bevorderen.

Stap 6. Half maart-oktober: wieden

Door te wieden hebben ongewenste planten geen schijn van kans. Dit doe je door middel van de multi-star hak of de multi-star schoffel voor optimaal resultaat.

Stap 7. September-november: opruimen

Tuinafval zoals takken, bladeren, resten van het wieden en bloemblaadjes zijn de voedingsbodem voor schimmels en onkruid. Daarom is het belangrijk om goed te harken!

Stap 8. Oktober-december: omgraven

Tegen het einde van het jaar is het tijd om de bodems om te graven. Zo verbeter je de levensomstandigheden waar je in de lente ook weer baat bij hebt. Hiervoor maak je gebruik van spades of spitvorken.

Geniet van het gazon!

Deze stappen bieden een leidraad gedurende het hele jaar voor een gezond gazon. Voor meer informatie over het genoemde Wolf Garten gereedschap kun je terecht op de website. Naast gereedschap vind je hier ook graszaden en onderhoud!

Dit artikel wordt aangeboden door Wolf Garten. Zie voor meer informatie www.wolf-garten.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nationale Burendag 23 september!

Sinds 2006 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds ieder jaar op de vierde zaterdag in september Nationale Burendag. Allerlei lokale activiteiten worden ondersteund om mensen samen te brengen en daarbij iets te doen voor elkaar en de buurt. Een geweldige aanleiding om bijvoorbeeld eens een plantenruilmarkt te organiseren. Of samen het groen in de straat aan te pakken!

Lees meer...
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (deel 2)

Waar en hoe plant je voorjaarsbollen nu eigenlijk?

Lees meer...
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Lees meer...
Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Lees meer...