De 8 stappen van Wolf Garten voor optimaal gazon onderhoud

De 8 stappen van Wolf Garten voor optimaal gazon onderhoud

Het onderhouden van het gazon kan veel vragen met zich meebrengen. Wanneer doe je iedere handeling? Vandaag brengen we daar structuur in aan, met het handige stappenplan van Wolf Garten. Met behulp van deze stappen en het uitgebreide assortiment aan gazon onderhoud producten kun je op een georganiseerde manier te werk gaan voor het beste resultaat!

Het stappenplan

Stap 1. Half februari- half mei: graven

Na de winter is het belangrijk om de bovenste laag van het gazon te verwijderen. Lucht en water kunnen dan weer goed doordringen. Zo droogt de bovenste bodemlaag, terwijl de vocht op de onderste laag blijft. Je kunt hiervoor gebruik maken van de multi-star krabber, de multi-star woeler of van de multi-star cultivator voor de zwaardere grond.

Stap 2. Maart-september: verkruimelen

Met de beugelhark of de multi-star hark vergruis je de bovenlaag van de bodem. Met dit gereedschap vergruis je de grove structuur, terwijl je de verharding van de bodem wel kunt behouden. Dit doe je direct na het openscheuren. De fijne aarde die ontstaat biedt de ideale omstandigheden voor het bodemleven. Voor zowel watertoevoer als wortelschieten is losse grond de juiste omgeving.

Stap 3. Half maart-september: zaaien & planten

De lente is het juiste moment voor het inzaaien en planten van jonge zaailingen. De grond moet relatief droog zijn als je hiermee aan de slag gaat. Met de multi-star zaairoller kun je gemakkelijk rijgewassen aanleggen. De zaden worden gelijkmatig verdeeld en moeten alleen nog met aarde worden bedekt. Daarna licht harken en gieten zonder de bodem te verzanden.

Stap 4. Half maart-september: beluchten

Alleen als de aarde los zit, krijgen de planten genoeg lucht, warmte en voedingsstoffen tot aan de wortel. De multi-star dubbelhak en de multi-star beluchter kunnen hierbij fijne hulpmiddelen zijn.

Stap 5. Maart, juni en september: bemesten

Met gazonmest geef je de grond de energie die het nodig heeft om de planten optimaal te verzorgen. Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke producten en verbeteren de bodem door de vorming van humus te bevorderen.

Stap 6. Half maart-oktober: wieden

Door te wieden hebben ongewenste planten geen schijn van kans. Dit doe je door middel van de multi-star hak of de multi-star schoffel voor optimaal resultaat.

Stap 7. September-november: opruimen

Tuinafval zoals takken, bladeren, resten van het wieden en bloemblaadjes zijn de voedingsbodem voor schimmels en onkruid. Daarom is het belangrijk om goed te harken!

Stap 8. Oktober-december: omgraven

Tegen het einde van het jaar is het tijd om de bodems om te graven. Zo verbeter je de levensomstandigheden waar je in de lente ook weer baat bij hebt. Hiervoor maak je gebruik van spades of spitvorken.

Geniet van het gazon!

Deze stappen bieden een leidraad gedurende het hele jaar voor een gezond gazon. Voor meer informatie over het genoemde Wolf Garten gereedschap kun je terecht op de website. Naast gereedschap vind je hier ook graszaden en onderhoud!

Dit artikel wordt aangeboden door Wolf Garten. Zie voor meer informatie www.wolf-garten.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien in de folder: Hortensia's!

Het is lente en nu volop tijd om de bloemetjes eens lekker buiten te zetten. Een hortensia is een betrouwbare en dankbare bloeier. Niet voor niets is deze plant één van de populairste tuinplanten van dit moment. In de meeste tuinen is er wel één te vinden. De verscheidenheid binnen deze groep tuinplanten is enorm. We hebben nu een speciale selectie gemaakt voor je bij de beste kwekers. We hebben o.a. eikenbladhortensia’s, boerenhortensia’s, pluimhortensia’s, klimhortensia’s, de verbeterde hortensia ‘Annabelle’, fluweelhortensia’s en hortensia’s op stam. Kortom: de keuze =reuze!

Lees meer...
Gezien in de folder: top potten!

Maak van je balkon een klein paradijs en start met de wanden en de vloer. Kijk daar eens kritisch na. Met wat schoonmaken en eventueel een pot verf kom je vaak al een heel eind. Transformeer je muur in een gezellige bloemenzee door er diverse potten met bloemen aan te hangen of een grote pot met een klimplant neer te zetten. Een gezellig buitenschilderij geeft ook instant sfeer. Zet er fijne meubeltjes neer, zodat je elk moment van de dag kunt genieten van het buitenleven. Koop een vloerkleed om een saaie of minder mooie vloer aan te kleden. Zet er wat gezellige bloempotten neer en wat windlichten (op zonne energie) en andere gezellige spulletjes. Blijf in een bepaald kleurschema bij de keuze van je materialen, zodat alles straks mooi bij elkaar past.

Lees meer...
Gezien in de folder: klimplantenparade!

Tuinieren in de hoogte is hip. Dus maak je schutting, tuinmuur of wat dan ook groen! De makkelijkste manier om dat te bereiken is door hier een klimplant tegenaan te plaatsen. Geen wand meer over? Je kunt ook een pergola, plantensteun, regenpijp klimrek of boom gebruiken als klimobject. Als je hier een klimplant naast plant, kun je toch genieten van al het prachtigs dat klimplanten te bieden hebben.

Lees meer...
Hemelvaartsdag: hemelse planten

Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag. Op 25 mei ben je dus lekker vrij. Zaai of plant op Hemelvaart eens een prachtige plant met een toepasselijke naam, in de border of in een pot.

Lees meer...