Passiebloem terrasplant van het jaar

Op zoek naar een zomerliefde? Wij stellen de meeste sensationele eye-catcher met spectaculaire bloemen aan je voor. Geef jij de passiebloem een plek op je terras, dan verrast de plant jou eindeloos met vorm en kleur. Ook nog tot ver in het najaar. De passiebloem is niet voor niets uitgeroepen tot Terrasplant van het Jaar.

Passiebloem

Er zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloem (Passiflora) te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. De bloemen met stampers en meeldraden zorgen voor een adembenemend plaatje. Met haar krullende ranken grijpt de passiebloem zich automatisch vast aan piramiden, klimvormen, rekken, gaas en draden. Ondertussen verschijnen er continu nieuwe bloemen. Wil je een feestelijk accent op de zomertuintafel? Pluk eens een paar bloemen en laat ze in een schaal met water drijven.

Trendy combinatie

De passiebloem met haar nonchalante, klimmende groeiwijze past heel goed bij de pure, robuuste, verwilderde en natuurlijke tuin. Zet de plant in een betonnen bak of een terracotta pot. Voeg daarbij hortensia’s of petunia’s met bloemen in alle schakeringen blauw om de sfeer te versterken. Siergrassen zorgen voor een luchtig accent.


Verzorgingstips

  • Geef de passiebloem een plekje in de volle zon.
  • Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
  • Geef de passiebloem draden, een piramide, klimvorm of een rek, waar ze zich met haar ranken aan vast kan grijpen op weg naar de top.
  • De passiebloem is ook happy in een geveltuintje. Haal de tegels weg, vul een ruim plantgat met potgrond en zet de plant erin.
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei. 
  • Terugsnoeien bij al te enthousiaste groei is geen probleem.
  • Geen paniek als passiebloem in de winter bovengronds afsterft. Helemaal afknippen, in het voorjaar loopt hij meestal gewoon weer uit. 

Terrasplant van 2019: passiebloem 

Passiebloem is Terrasplant van 2019. De 'Terrasplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit tien kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2019 is dat passiebloem, omdat deze plant past bij de groeiende trend van groen dat er natuurlijk, vrolijk en een tikkeltje wild uitziet.