Zamioculcas: Woonplant van de maand januari 2020

Droge lucht, radiatoren, kids, huisdieren, weinig licht en onregelmatig water geven. De krachtpatser Zamioculcas kan het allemaal hebben. De plant is makkelijk in de verzorging en ook erg stijlvol voor in huis. Omdat de Zamioculcas ook met wat minder licht kan, is deze plant de perfecte woonplant van de maand januari.

Het verhaal van Zamioculcas

Zamioculcas zamiifolia behoort tot de familie van de Araceae, de arondskelkachtigen. De plant is afkomstig uit Oost-Afrika en is in Nederland in de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen. Het is een vaste plant met stevige geveerde bladeren die 40 tot 60 cm lang worden. De plant kan bloeien, maar doet dat binnenshuis zelden, alleen bij sterke verwaarlozing, als overlevingstechniek. Dan groeien de aronskelkachtige bloemen vanaf de basis van de plant. 

De plant behoort pas sinds 1996 tot het woonplantassortiment en heeft geen historische symboliek. Gezien zijn onverwoestbaarheid zijn trefwoorden als 'kracht', 'overlever' en 'doorzetter' echter heel toepasselijk. 

Verzorgingtips

  • Qua standplaats gedijt hij op zowel een lichte plek als half schaduw. 
  • Kamertemperatuur van 18-22°C is prima, de plant mag niet te koud staan, al doet hij daar over het algemeen ook weer niet heel moeilijk over.
  • Waar Zamioculcas echt niet tegen kan is een voetbad. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen, de plant heeft sterke succulente eigenschappen in blad en wortels om een droge periode mee te overbruggen. 
  • Eens in de maand wat plantenvoeding geven, het blad regelmatig sproeien met lauw water. 
  • Eventueel kunnen oude bladeren worden verwijderd, bij voldoende licht zullen zich nieuwe veren (bladeren) vormen. 
  • De ondergrondse knollen hebben een enorme kracht en kunnen de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet de Zamioculucas worden verpot.  
  • In de zomer, wanneer de temperatuur niet meer beneden de 12 °C komt, kan de plant ook in de tuin of op het terras. Wel oppassen voor felle zon. 
  • De plant is alleen ter decoratie en niet geschikt voor consumptie.