15x Tuintips voor oktober

Oktober wordt de wijnmaand of zaaimaand genoemd, maar het is vooral een herfstmaand. De dagen worden alsmaar korter en kouder, met een zacht najaarszonnetje. Maak een verfrissende boswandeling, verzamel kastanjes en mooi verkleurde herfstbladeren. Leuk om te gebruiken voor decoratie, wat je bijvoorbeeld samen met de (klein)kinderen in de herfstvakantie kunt doen. Ook is het tijd om voorjaarsbollen te planten en tuinklusjes te doen.

Tuinklusjes & inspiratie voor de herfst

 1. Plant laatbloeiers zoals hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, chrysanten, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
 2. Plant wintergroene of vroeg bloeiende (bessen)struiken, hagen en rozen. Denk aan de toverhazelaar, winterjasmijn, taxus, hulst, vuurdoorn, kardinaalsmuts en hebe. Ook siergrassen zorgen voor een mooi tuinbeeld in de winter.
 3. Het is tijd voor de voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en blauwe druifjes. Plant deze in de border, in het gazon en/of in potten. 
 4. Maak een sfeervolle herfsttafel, met bakken en potten vol winterviolen, heideplantjes, bergthee (Gaultheria), zilverstruikje (Calocephalus), Pernettya, Skimmia en groen (of bont) blijvende klimop. Zet er bijvoorbeeld ook een mooie lantaarn of een stevig windlicht met een kaars erin bij.
 5. Maak een boswandeling en verzamel kastanjes, eikels, hazelnoten en mooi verkleurde herfstbladeren. Maak met de vondsten uit het bos een leuke presentatie voor op de balkon- of terrastafel.
 6. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen, knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
 7. Je kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze hebben de koude winterperiode nodig om te ontkiemen. Denk aan monnikskap, ridderspoor, slaapmutsje, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
 8. Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen.
 9. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
 10. Verwijder afgevallen blad en afgestorven plantendelen uit de vijver en span een net over de vijver om blad op te vangen.
 11. Ruim de schuur of garage op, zodat je de tuinmeubels er straks weer makkelijk in kunt zetten. Je kunt ook beginnen met het verwijderen van waterschalen onder de potten, zwenksproeiers en vorst- en roestgevoelige gieters en deze weer opbergen in de schuur of garage.
 12. Maak het terras en de voegen van terras en paden schoon en onkruidvrij.
 13. Hang nestkastjes en vogelvoederhuisjes, -silo’s of -schalen op. Maak nestkastjes die al in de tuin hangen schoon met een borstel, groene zeep en warm water.
 14. Koop vliesdoek, noppenfolie of rieten matten om planten tegen vorst te kunnen beschermen.
 15. Breng een ontspannen, aangename sfeer in huis met hippe kamerplanten, zoals het pannenkoekenplantje, een verzameling minicactussen en -vetplanten, (vleesetende) planten in een terrarium of rankende planten hangend in een mosbal (kokedama), begonia’s en grote, jungle-achtige bladplanten en varens.